Made with
pomace of Nebbiolo grapes used to make Barolo and Barbaresco and Moscato d’Asti grapes.
Tasting
Moderately deep amber colour. Very intense nose, with scents of licorice, honey and fruit preserved in spirit. A broad spectrum of flavours with hints of cinnamon, russet apples, vanilla and chamomile.
Alcohol content
45% by vol.
Distilling
the “Lazarito Bocchino” pot still method. This grappa is distilled at an alcohol proof of 75%, after removing “heads and tails” (first batch and final residues), using copper columns with mushroom-shaped plates.
Ageing
in barriques da 225 litri di legno di Allier, Troncais e Limousin, per un periodo minimo di 12 anni, durante il quale la gradazione del distillato viene progressivamente ridotta sino a 45 gradi. Un anno prima di essere messo in bottiglia, il distillato viene travasato dalle barriques in un grande fusto di rovere, affinché le varie acquaviti possano lentamente armonizzarsi. La Cantina Privata Viene messa in bottiglia solo nelle annate migliori, in un coupage costituito dal 65% di grappa di Nebbiolo da Barolo e Barbaresco e dal 35% di grappa di Moscato d’Asti.
Format
CL 70